Dietetyka

Nadmiar kilogramów spędza Ci sen z powiek? Masz zbyt niską wagę? A może Twoja masa ciała mieści się w normie, lecz źle się czujesz w swoim ciele?

Nie wiesz jak rozpocząć i odpowiednio zbilansować zdrową dietę lub masz dość doświadczeń z dietami, które kończyły się efektem jo-jo?

A może bardzo się starasz, ale komponowanie diety na własną rękę nie przynosi oczekiwanych wyników lub brakuje Ci mobilizacji i silnej woli, aby wytrwać w diecie?

Pomożemy Ci! Skorzystaj z naszej pomocy i zrób pierwszy krok do zdrowia, szczupłej sylwetki i lepszego samopoczucia.

Klinika Skin-Med podjęła współpracę z Clean Diet. Wykup z nami Dietę i skorzystaj z atrakcyjnych rabatów i darmowych posiłków.

Wskazania
  • dbałość o zdrowy styl życia i prawidłowo zbilansowaną dietę
  • wypracowanie prawidłowych nawyków żywieniowych
  • poprawa samopoczucia
  • zwiększenie poziomu energii
  • wspomaganie terapii antycellulitowej
  • oczyszczenie organizmu
  • redukcja nadmiaru wody z organizmu
  • redukcja wagi w nadwadze i otyłości
  • wzrost wagi w niedowadze
  • dietoterapia w jednostkach chorobowych
  • poprawa wyglądu
Przygotowanie do konsultacji

Przed pierwszą konsultacją

  • na 3 godziny przed badaniem nie wolno spożywać żadnych produktów żywnościowych oraz napojów,
  • na 12 godzin przed badaniem nie powinno się wykonywać ćwiczeń fizycznych
  • na 24 godziny przed badaniem nie powinno się spożywać alkoholu i kawy
  • stan po wypróżnieniu
  • brak miesiączki
  • brak biżuterii na ciele

 

Przeciwwskazania analizy składu ciała metodą (BIA):

  • kobiety w ciąży
  • osoby mające założone rozruszniki serca
  • osoby u których zdiagnozowano padaczkę

 

Pomiar analizy składu ciała mogą zniekształcać:

  • metalowe implanty w ciele
  • menstruacja w dniu badania
Analiza składu ciała

1. Dla kogo?

Analizatory składu ciała są przeznaczone dla osób dorosłych od 18 do 99 roku życia. Dzieci w wieku 5-17 lat mogą korzystać z wagi do pomiaru masy ciała, która dodatkowo posiada funkcje pomiaru tkanki tłuszczowej.

Tego tupu analizatory są wyposażone w funkcję „sportowca”.  Co to znaczy? Typ sylwetki „sportowiec” obejmuje osoby, ćwiczące 10h tygodniowo i więcej, od wielu lat. Jednakże dla wyczynowych sportowców i kulturystów są stosowane jeszcze dodatkowe pomiary.

Dla kobiet w ciąży nie powinno się stosować funkcji pomiaru tkanki tłuszczowej ze względu na przepływ prądu, który może niekorzystnie wpływać na płód.
2. Zalety badania

  • kontrola i wpływ diety na redukcję masy ciała, utratę tkanki tłuszczowej podskórnej
  • monitorowanie przyrostów masy mięśniowej
  • monitorowanie wieku metabolicznego
  • kontrola tłuszczu trzewnego, który jest głównym czynnikiem ryzyka występowania cukrzycy typu 2 i chorób serca

 

3. Jak działa analizator?

Analizator składu ciała wykorzystuje działanie bioimpedancji elektrycznej (BIA). Trzymając w rękach diody i stojąc gołymi stopami na wadze, sygnały elektryczne o niskim poziomie natężenia przepływają przez ciało. Wysłany przez diody sygnał elektryczny przepływa przez płyny komórkowe w mięśniach i innych tkankach ciała, jednak dochodząc do tkanki tłuszczowej napotykają opór. Opór ten nazywany jest impedancją. Odczyty impedancji są obliczane za pomocą formuł matematycznych przez komputer, aby finalnie podać nam procentowy skład ciała.
4. Kiedy najlepiej wykonać badanie?

Najbardziej wiarygodny pomiar jest wieczorem. Dlaczego? poziom wody w sposób naturalny ulega zmianom. Ciało ma tendencję do dehydratacji po nocy, więc masa ciała rano będzie niższa, a procentowa zawartość tk. tłuszczowej wyższa. Spożywanie obfitych posiłków, picie alkoholu, menstruacja, choroba, kąpiel mogą powodować zmiany w nawodnieniu organizmu.

 

Przygotowanie do analizy składu ciała

  • pusty żołądek (ostatni posiłek i płyny min 2 godziny wcześniej)
  • stan po wypróżnieniu
  • u kobiet – brak miesiączki
  • ostatni wysiłek fizyczny powyżej 12 godzin przed badaniem
  • brak biżuterii na ciele
  • przeciwwskazaniem do badania są: ciąża, wszczepione urządzenia medyczne (np. rozrusznik serca), zażywanie środków moczopędnych

 

5. Interpretacja wyników

Artykuły

Olej lniany – skarb zamknięty w butelce

Olej lniany jest olejem tłoczonym na zimno. Powstaje z dojrzałych, brązowych nasion lnu. Charakteryzuje go ciemnożółty, bursztynowy kolor i gęsta, oleista konsystencja oraz cierpki smak.

PAMIĘTAJCIE!!! Olej lniany spożywa się wyłącznie na zimno. Użyty do pieczenia, smażenie, duszenia itp. traci wszystkie cenne właściwości.

Należy przechowywać go w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce od 4 do 10 stopni C) w ciemnych butelkach, chronić przed światłem, powietrzem i temperaturą. Olej w trakcie trzymania w lodówce staje się naturalnie mętny. Po otwarciu należy zawartość spożyć w ciągu 3–4 tygodni.

Olej lniany to produkt zawierający niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie ich syntetyzować, dlatego tak ważne jest uwzględnienie NNKT w diecie.

WŁAŚCIWOŚCI:

  • wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej oraz hamuje powstawanie nowej
  • wpływa korzystnie na odtłuszczanie wątroby
  • obniża poziom trójglicerydów i “złego cholesterolu”
  • przeciwdziała miażdżycy, zawałowi serca i nadciśnieniu
  • wspomaga leczenie nadpobudliwości dziecięcej (ADHD)
  • przywraca równowagę hormonalną (trądzik)
  • cenny w leczeniu schorzeń mózgu i układu nerwowego (choroba Alzheimera, stwardnienie rozsiane, depresje)
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych
  • używany w leczniczym masażu skóry, odżywiając ją i nadając jej elastyczność (niedobór NNKT jest związany z występowaniem chorób skóry, w tym m.in. egzemy i łuszczycy)
  • polecany dla osób, mających problemy z suchą, łuszczącą się, mało elastyczną, szorstką skórą

… oraz wiele, wiele innych.

Zalecenia żywieniowe

1. Regularność posiłków
Spożywaj 4-5 posiłków w ciągu dnia z przerwami co 3-4 godziny.

2. Warzywa i owoce
Spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości. 3/4 powinny stanowić warzywa, natomiast 1/4 owoce.

3. Produkty zbożowe
Wybieraj produkty zbożowe pełnoziarniste, takie jak kasze, ryże, makarony pełnoziarniste, pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane.

4. Mleko i nabiał
Wybieraj mleko 2% tłuszczu. Sięgaj po jogurty naturalne i białe sery twarogowe.

5. Mięso, ryby, jaja
Wybieraj różne rodzaje mięs (kurczak, indyk, wołowina, chuda wieprzowina). Ryby jadaj minimum 2x w tygodniu. W pozostałe dni wybieraj jaja i nasiona roślin strączkowych. Unikaj produktów przetworzonych.

6. Tłuszcze
Ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi (oliwa z oliwek, olej lniany), orzechami, nasionami.

7. Cukier i słodycze
Unikaj spożycia cukru i słodyczy. Zastępuj je owocami, koktajlami z owoców czy deserami owocowymi.

8. Sól
Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niska zawartością soli. Zastąp sól ziołami.

9. Woda
Spożywaj minimum 2 litry wody mineralnej w ciągu dnia. Pamiętaj o uzupełnieniu płynów przed, w trakcie i po wysiłku fizycznym.

10. Śniadanie
Pamiętaj o spożyciu pożywnego śniadania. Powinno być ono urozmaicone i zbilansowane pod katem wszystkich składników.

11. Aktywność fizyczna
Powinna być ona regularna i dostosowana do naszych możliwości wysiłkowych.

Fakty i mity na temat odchudzania

Ruch gwarantuje spadek masy ciała – MIT

W wielu przypadkach ruch jest niedozwolonym warunkiem skutecznej diety i prowadzenia zdrowego stylu życia. Prócz zgubienia zbędnych kilogramów, w zależności od prowadzonego treningu, pomaga w rozbudowaniu masy mięśniowej, która waży więcej od tłuszczu – co utrudnia zmniejszenie wagi ciała. Przy krótkim i intensywnym treningu spalają się głównie węglowodany. Aby spalić tłuszcz, należy ćwiczyć regularnie, a trening powinien trwać co najmniej 30 minut.

Zdrowe owoce można jeść bez ograniczeń – MIT

Owoce są zdrowe i zawierają duże ilości witamin, ale także zabójczych cukrów. Po ich zjedzeniu organizm reaguje tak, jak po zjedzeniu słodyczy – podwyższa nam się zapas energii ale po chwili znów czujemy się głodni. Szczególnie uważać powinniśmy na kaloryczne banany i awokado. Częściej możemy skusić się na chrupiące jabłka i soczyste arbuzy. Dietetycznych planów nie popsują nam również truskawki.

Tłuszcze są zakazane w diecie – MIT

Pamiętajmy – tłuszcze są niezbędne w organizmie! Uczestniczą w budowie niektórych hormonów oraz są potrzebne do wchłaniania witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach (witaminy A, D, E, K). Brak tłuszczu może być przyczyną awitaminozy i problemów z wypróżnianiem. Przy wyborze tłuszczu należy wybierać produkty bogate w kwasy omega 3, w które bogate są ryby morskie, olej lniany i orzechy.

Mam nadwagę, bo moi rodzice byli „przy kości” – nic na to nie poradzę – MIT

Nawet jeśli skłonność do nadwagi jest dziedziczna, to nasz styl życia i sposób odżywiania ma wpływ na to, czy rzeczywiście się ona pojawi. Geny nie mają wpływu na to co jemy, ile jemy i o jakich porach – jest to nasz wybór, wiele więc zależy od nas. Nie każdy musi być modelem z okładki, ale otyłość to wynik naszego sposobu odżywiania i przyzwyczajeń.